tiistai 11. marraskuuta 2014

Vuoden 2014 'anime opening' katsausta

Vuosi 2014 on ollut animen osalta hyvinkin kirjava ja vaihdellut hyvistä ja mielenkiintoisista sarjoista vähemmän hyviin sarjoihin. Eikä vuosi ole vielä lopussa. Tällä kerralla en kuitenkaan lähde analysoimaan itse sarjoja tai laatimaan niistä useiden kappaleiden pituisia arvosteluja, vaan keskityn lähinnä muutamien sarjojen alkutunnareihin. Valintaperusteina näiden valitsemiseen olen käyttänyt lähinnä a) musiikkia (mukaanlukien laulu, mikäli löytyy), b) videota, c) animesarjan ja alkutunnarin välistä suhdetta (vastaa muun muassa kysymyksiin 1) kuinka hyvin tunnari sopii sarjaan, 2) millaisen mielikuvan sarjasta voi saada tunnarin perusteella jne.).

Musiikin osalta kiinnitän osittain huomiota siihenkin, kuinka hyvin itse sarjan voi tunnistaa pelkästä alkumusiikista. Eli onko se ns. "mieleenpainuva". Kokemuksesta voin sanoa, että (musiikiltaan) parhaat tunnarit ovat yleensä niitä, joiden perusteella voi tunnistaa sarjan alle viidessä sekunnissa, joskus alle kahdessakin musiikin alkamisesta. On olemassa monia animetunnareita, joita on toisinaan vaikea erottaa toisistaan, mutta myös niitä, joista voi periaatteessa erottaa tarkan tuotantokauden.

Tuo on siis vain yksi näkökulma musiikin tarkastelussa, mutta paljon annan painoa myös sille, miten laulu on laulettu, siis mikäli alkutunnarissa esiintyy laulua. Esimerkkinä tapauksesta ilman laulua on Akatsuki no Yona -sarjan alkutunnari. Kun sanon "miten" niin tarkoitan osittain sitä kuinka kovasti laulaja tuntuu eläytyvän biisiin laulamisen aikana sekä millaisia fiiliksiä biisi saa heräämään.. Tätä on vähän vaikeampi selittää tarkemmin.

Videon osalta pyrin kiinnittämään huomiota muun muassa sarjan hahmojen esittäytymiseen sekä videon yleiseen ulkoasuun. Esimerkiksi alkutunnari, jossa hahmot juoksevat vasemmalta oikealle saisi heikommat pisteet kuin missä hahmot olisi esitelty mielenkiintoisemmin ja näytetty jotain muita mielenkiintoisia asioita, mutta silti spoilaamatta sarjaa liikaa. Visuaalinen ilme, erilaiset tehosteet ja efektit sekä vähän kaikki muukin tuon suuntainen vaikuttaa tässä.

Animesarjan ja alkutunnarin välisen suhteen selventäminen on sitten hiukan hankalampi juttu, mutta yhtenä puolena tästä on esimerkiksi se, kuinka hyvin laulun sanoitusten voisi ajatella kuvaavan sarjan luonnetta tai teemaa. Tai kuinka video voisi ehkä esitellä jotakin sarjan tapahtumapaikoista kaiken muun ohessa. Lisäksi sarjassa esiintyvien symbolien tai värien käytön näkyminen alkutunnarissa korottaa tätä. Tämä on kuitenkin pitkälti sellainen "musta tuntuu" -juttu, jota on tavallaan hankalampi kuvailla.

Voisi myös todeta että toisinaan nämä perusteet arvioinnille voi tuntua hiukan abstrakteilta ja joskus osa niistä menee pitkälti "tältä tuntuu" -fiiliksen mukaan, joskin tälläisiä arvosteluja varten pyrin yleensä katsomaan saman alkutunnarin useampaan kertaan ja tarkastelemaan sitä tarkemmin ja perustelemaan mielessäni miksi jokin siinä olisi hyvää tai huonoa.


Huom.! Osassa YouTubesta upotetuista videoista löytyy ylimääräistä reunusta. Tämä johtuu itse videosta ja paremman katselunautinnon voi saada mikäli katsoo videota koko kuvaruudulta (fullscreen). 
S = Season (kausi), S1 myös niillä sarjoilla, joilla on vain yksi kausi koko sarjassa. Esimerkiksi S2 OP1 tarkoittaisi toisen kauden ensimmäistä OP:ta.


Sword Art Online 2 Opening - S2 OP1


Tämän musiikki saa itseltäni korkeat pisteet. Videossa itsessään ei ole juuri mitään ihmeellistä, mutta toisaalta ei siinä suuria heikkouksiakaan ole. Se ei vain "vakuuta" samalla tavoin kuin jotkin muut animetunnarit. Keskiverto pisteet animesarjan ja tunnarin välisestä suhteesta, etenkin juuri musiikin osalta. Kokonaisuutena kuitenkin tykkään tästä OP:sta, vaikka ei olekaan odotukset ylittävä.



Hitsugi no Chaika OP - S1 OP1


Tämäkin saa minulta kehut erityisesti musiikin osalta. Video ei ole huono, mutta voisi olla parempikin. Vähän vajaat keskiverto pisteet animesarjan ja tunnarin välisestä suhteesta... Kokonaisuutena tykkään tästä, joskin video voisikin olla paremmin sopusoinnussa.



Madan no Ou to Vanadis - S1 OP1


Siitä huolimatta ettei sarja itsessään tunnu kuin ehkä "vain" 8/10 arvoiselta (MAL-arvostelun mukaan), niin huomaa kyllä että alkutunnariin on panostettu. Musiikki ja video toimivat sekä yksinään, mutta etenkin yhdessä ja ilmaisevat hyvin sarjaa. Siitä huolimatta ettei sarja itsessään ole niitä kaikkein parhaimpia vuodelta 2014 (joskin on ollut ihan mieluisaa seurata sitä), niin myönnän tämän OP:n olevan yksi tämän vuoden suurista suosikeistani.



No Game No Life OP - S1 OP1


Ikävä kyllä yhdestä tämän vuoden suosikkianimeistani alkutunnarissa olisi kylläkin parantamisen varaa. Musiikki kyllä yksinään kuulostaa hyvältä ja video sopii hyvin animeen liittyen, mutta joko musiikki ei oikein sovi videoon tai video ei oikein sovi musiikin kanssa yhteen. Tosin jos näistä jompi kumpi pitäisi vaihtaa niin mieluummin kai musiikki, sillä itse videossa on useampikin asia, josta tykkäsin. Kokonaisuutena tämä alkutunnari ei ole kuitenkaan lähelläkään vuoden kärkeä ja jää helposti mm. SAO:n ja Chaikan alle.



Gekkan Shoujo Nozaki-kun OP - S1 OP1


Monesti olen ollut tästä alkutunnarista montaakin mieltä ja suoraansanottuna en edes alkujaan ollut varma mitä mieltä olisin siitä ollut, siis sen osalta kuinka hyvin video ja musiikki sopii toisiinsa tai animesarjaan. Mitä enemmän asiaan alkoi kiinnittämään huomiota, niin sitä enemmän sitä huomasi musiikin kuulostavan hyvältä, videon sopivan musiikkiin ja alkutunnarin (siis kokonaisuutena) sopivan animeen. Muutamia yksittäisiä kohtia ehkäpä huomioimatta. Itse anime on yksi suurista tämän vuoden suosikeistani ja alkutunnari jää vain hiukan jälkeen Madan no Ou to Vanadis -sarjan OP:sta jälkeen. Kokonaisuutena tämä on kuitenkin tämän vuoden kärkeä alkutunnareiden osalta.



Selector Infected WIXOSS OP - S1 OP1


Tästä OP:sta olen hiukan ristiriitaista mieltä. Video tuntuu toisinaan liian suoraviivaiselta, mutta toisaalta siinä on monia hyviä tilanteita esim. hahmojen esittelyn aikana. Musiikki on itsenäisesti ihan kelvollinen, mutta toisaalta ei tunnu videoon tai juuri sarjaankaan ihan sopivalta.. Se, miltä alkutunnari kokonaisuutena tuntuu ja etenkin animesarjaan nähden, on myös vaihtelevaa. Selvästi se kuvaa hyvin sitä, mistä sarjassa on kyse, esittelee hahmot, muttei spoilaa juonta. Kaikki nämä ovat hyviä puolia ja sinänsä tykkään miten nuo on otettu huomioon. Toisaalta juuri musiikin ja videon välinen suhde tunnarin aikana on melkeinpä häiritsevää, joskin olen kyllä huonompiakin esimerkkejä elämän aikana kuullut. Kokonaisuutena ihan mielenkiintoinen tunnari, mutta jää hiukan keskiverron alapuolelle..



Tähän ei ole tietenkään otettu mukaan kaikkia kuulemiani 2014 anime OP:ta, ja varmasti olen saattanut unohtaa ainakin muutaman. Valinnat on tehty lähinnä oman mielipiteen pohjalta niiden tunnareiden joukosta, jotka ovat lähinnä jääneet mieleen vuoden 2014 alkaneista uusista kausista / sarjoista. Mikäli oma lempisarjasi tai -tunnarisi jäi mainitsematta niin voit toki kommentoida siitä ja voi olla että se voi päästä mukaan johonkin toiseen blogaukseen, mikäli käsittelen samaa aihetta vielä ennen vuoden vaihdetta. Mikäli yrittäisin järjestää yllä olevat alkutunnarit parhausjärjestykseen, niin järjestys olisi kai seuraavanlainen (suluissa arvio kokonaisarvosanasta 0 - 10 MAL-arvosanoin):
  1. Madan no Ou to Vanadis (9) 
  2. Gekkan Shoujo Nozaki-kun (8)
  3. Hitsugi no Chaika (7) 
  4. Sword Art Online 2 (7)
  5. No Game No Life (5) 
  6. Selector Infected WIXOSS (5) 
Myönnettäkööt että listalle pääsi yllättävän keskivertojakin alkutunnareita pelkän "kärjen" sijaan, mutta toisaalta ei ole pahitteeksi, jos on vertailukohtaa johonkin muuhunkin.

Mikäli omissa arvioinneissani on mielestäsi jotakin suuresti vialla niin tarkempia analyyseja ja perusteluja yksittäisille alkutunnareille saa toki pyytää kommenteissa, mutta en toisaalta ole täysin varma kuinka tyhjentävästi osaisin kaikkiin vastata.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti