tiistai 4. marraskuuta 2014

Re: Blogin otsikkokuvan vaihto


Tiedän, tiedän. Eihän siitä ole edes kahtakaan kuukautta kun edellisen kerran vaihdoin "otsikkokuvan" (Blogin otsikkokuvan vaihto), itse asiassa Twitter käyttää vastaavassa paikassa olevasta kuvasta termiä "otsakekuva" ja taisin varmaan jossain muuallakin nähdä samankaltaista termiä, joten alan itsekin tästä lähtien puhumaan siitä pikemminkin otsakekuvana. Facebookissa vastaavanlaisessa paikassa sijaitseva kuva sen sijaan tunnetaan "kansikuvana", minkäköhän kansi se mahtanee olla...

Muutokselle oli muutamia syitä. Ensinnäkin melkein heti edellisen kuvan tekemisen jälkeen tajusin haluavani kuvan kattavan blogin keskiosan koko leveydeltä. Keskiosan leveys on 1080 pikseliä, tosin uskoakseni Blogger joutuu näyttämään kuvaa 1060 pikselin leveydeltä, jotta molemmille puolille jää hiukan tilaa.

Eräs toinen syy oli siinä kun Twitteriin tuli mieleen lisätä semmoinen otsakekuva eikä itselläni ollut mitään riittävän isoa, suosituksena oli 1500x500, ainakin Twitterin ehdottamat valmiit otsakekuvat ovat tuota kokoa, ja toisaalta halusin hiukan yhtenäistää Twitterin ulkoasua blogin kanssa. Facebookin vastaava kuva olisi kai ollut riittävän iso, mutta tosin jos olisin sitä käyttänyt niin ristiriita olisi ollut juuri tuon ulkoasun yhtenäistämisen blogin mukaisesti. Pikemminkin saatan ehkä vaihtaa Facebookin kuvaa blogin kuvan mukaiseksi eikä toisin päin.

Lisäksi eräs syy oli siinä kun aiemmin olen joutunut tyytymään lähinnä viiteen eri hahmoon, siis 750x / 5 = 150 ja kuvia oli 5 kpl 150x150. Ensinnäkin olin usein joutunut karsimaan monia hahmoja vain siksi "ettei mahtunut" kun nyt puolestaan jouduin miettimään mitä vielä saisin mahtumaan. Hahmojen valinta oli aika pikainen ja pyrin käyttämään enimmäkseen niitä hahmoja, joita oli edellisessä 750x150 kuvassa, mutta myös poimimaan pari lisää.

Pohjakuvaksi yritin valita sellaisen, jossa oleva hahmo ei veisi kaikkea tilaa ja tarjoaisi mahdollisuuden lisätä muita hahmoja mukaan. Taustahahmon oli tarkoitus myös mahtua riittävän hyvin kuvaan mutta myös viedä riittävästi tilaa, ja mieluiten melko keskeltä, jottei se jäisi ns. taka-alalle muiden hahmojen viedessä huomiota.

Vielä yhtenä syynä uudistuneeseen kuvaan oli tekstin asettaminen pysyväksi osaksi kuvaa eikä vain erillisen tekstin ("maalattavan") asettaminen kuvan päälle. Nykyisessä kuvassa teksti on kiinteänä osana kuvaa ja uskoakseni sen väri vastaa aika hyvin samaa kuin aiemminkin, fontti on tosin mitä todennäköisimmin eri. Lisäksi asettelin tekstin tuollaisen yksiväriseen kulmista pyöristettyyn laatikkoon, jotta se nousisi selkeämmin esiin kuvasta. Alunperin olin ajatellut asettaa yksivärisen laatikon ilman opacityä, mutta se kävi oikeastaan vahingossa ja huolimattomuuttani, mutta koska tulos näytti hyvältä niin päädyin pitäytymään siinä.

Kuvan hahmoista voisi mainita että yläriviltä vasemmalta oikealle löytyvät Kagamine Rin (Vocaloid), Kaname Madoka (Mahou Shoujo Madoka Magica), Furukawa Nagisa (Clannad) sekä Sinon eli Asada Shino (Sword Art Online II) ja alariviltä puolestaan löytyvät (samassa järjestyksessä) Maeko (Sakura Spirit), Chiyo Sakura (Gekkan Shoujo Nozaki-kun), Princess Twilight Sparkle (My Little Pony: Friendship is Magic) sekä Wendy Marwell (Fairy Tail) ja pohjana olevassa kuvassa on Jibril (No Game No Life). Näistä ehkä huomionarvoisin asia on että Sakura Spirit on peli, kun puolestaan suuri osa muista hahmoista on peräisin animesarjoista.

Perusteet hahmojen valinnalle olivat osin väljät eivätkä ihan kaikki perustuneet pelkästään ehdottomiin suosikkeihini. Tästä on esimerkkinä vaikkapa SAO II:n Sinon, joka ei hahmona ole suinkaan huono, mutta olisin toki pienellä vaivalla voinut keksiä jonkun huomattavasti sopivammankin hänen tilalleen. Yhtenä perusteena kuvan valinnalle oli myös se, kuinka hyvin hahmon saisi järkevästi mahtumaan ympyrän kokoiseen alueeseen.

Kaiken tämän lisäksi tummensin hiukan otsakekuvaa, jotta se sopisi paremmin taustakuvan kanssa blogiin. Nyt se sulautuu paremmin osaksi taustaa, silti näyttäen blogin nimen selkeästi, kuin jos koko kuva olisi "kirkas". Otsakekuvasta tuli myös korkeampi kuin edeltäjästään ja vaikka tämä avaa uusia mahdollisuuksia, mitä kuvaan voin upottaa, niin pahoittelen kovasti mikäli se vie liiankin suuren osan blogin lukijoiden kuvaruudusta.

Kokonaisuutena olen tähän uuteen otsakekuvaan erityisen tyytyväinen ja hieno. En usko, että vaihtaisin tätä nykyistä pitkään aikaan ja silloinkin luultavimmin säilyttäisin kuvan mitat, tai mittasuhteet, pitkälti samoina.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti