sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kun niihin katsoo - 'Animesilmien monimuotoisuus'

Yksi tyypillisimpiä ja tunnusomaisimpia piirteitä animelle on animehahmojen silmät. Näitä löytyy lähes yhtä monta erilaista kuin silmien omistajia, siis animehahmoja, on. Vaikkakin yksittäiset silmät (tai silmäparit) vaihtelevatkin hahmolta toiselle, niin yleensä animesarjassa on kuitenkin tiettyjä piirteitä, jotka erottavat tietyn sarjan silmät toisen sarjan silmistä. Eräänä vahvana esimerkkinä olkoon Detective Conan (Meitantei Conan), josta löytyviä silmiä olisi vaikeata erehtyä luulemaan jonkin toisen sarjan silmiksi. Toisaalta on myös sarjoja, joiden jollakin hahmolla on niin uniikit silmät, että sarjassa ei välttämättä ole toista hahmoa samankaltaisilla silmillä.. Yleensä kuitenkin silmät on helppoa yhdistää johonkin hahmoon tai vähintään johonkin sarjaan.

Mikä sitten saa silmistä uniikit? Niiden väritys, muoto ja monet pienet yksityiskohdat vaikuttavat tähän. Silmät ovat animessa yksi oleellisimpia asioita hahmojen ilmaisukyvystä ja joskus on jopa kohtauksia, joissa on zoomattu hahmon silmiin (joko yhteen tai molempiin) ja ne peittävät koko videon hetken aikaa. Tällä ei läheskään aina tarkoiteta että hahmo olisi "lähellä", vaan usein katsojalle annetaan mahdollisuus tulkita silmien elekieltä ja hahmon ilmaisua silmien kautta. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voisi huomauttaa että tietyissä tilanteissa eri animehahmojen silmät voivat vaihtua tavallisesta (siis siitä, miltä ne näyttävät suurimman osan ajasta) kokonaan tai osittain toisennäköiseksi. Vaikkapa One Piecen Luffy silloin kun hän suuttuu tai raivostuu jostakin todella kovasti.


Silmiä on siis monenlaisia ja ne ilmaisevat asioita.. Miksi tämä on sitten tärkeätä? Animessa monet yksittäiset asiat, eleet, liikkeet ja hahmojen toiminta viestii jotakin. Tällä kertaa en kirjoita juurikaan muista kuin silmistä, mutta esimerkkinä mainittakoot että jos kuva zoomataan hahmon käteen, niin käden liike tai ele (tai jopa sen puute!) voi kertoa valtavasti hahmon ajatusmaailmasta. Värien osalta silmät voivat olla oikeastaan mitä tahansa. Punaisia, keltaisia, vihreitä, violetteja, sinisiä, ruskeita, mustia, pinkkejä, jne. Vaihtoehtoja on useita kymmeniä ja niiden joukossa vielä yksittäiset värisävyt. Aina silmät eivät tarvitse erityistä väriä ollenkaan vaan ne voivat olla vaikkapa musta täplä valkoisella pohjalla (aiem. mainitun Luffyn tavalliset silmät) tai niiden muoto voi olla jotakin mistä niitä ei animea vähemmän nähnyt välttämättä arvaisi silmiksi ollenkaan.

Animehahmosta voi usein päätellä paljon pelkkien silmien perusteella. Sanonta "silmät ovat sielun peili" (tai jotakin tuon suuntaista) voisi päteä aika hyvin animehahmoihin. Tosin tuossa auttaa, mikäli on silmiä nähnyt hiukan enemmän ja osaa yhdistää tietynkaltaisia silmiä tietynlaisiin piirteisiin hahmoissa.
Itseäni animesilmissä kiehtoo osittain niiden värit, osittain muoto, toisaalta myös muut pienet yksityiskohdat mitä niistä toisinaan löytyy. Silmiin zoomaamisesta juolahti mieleen että Hyoukassa, ihan ensimmäisessä jaksossa, saadaan lähikuva Chitandan silmästä kun alle puoli minuuttia on kulunut hahmon näkemisestä sarjassa, tämä tapahtuu noin neljän minuutin kieppeillä.

Kuvassa olevasta silmästä näkyy selvästi sen muoto, värisävyt, heijastukset ja muut yksityiskohdat. Yhtenä heijastuksena on Oreki ja tämä on oleellista tietää etenkin siksi että kyseessä on tilanne, jossa Oreki kohtaa Chitandan ensimmäitä kertaa sarjan aikana ja silmästä näkyvällä heijastuksella voidaan pyrkiä korostamaan tuon tärkeyttä. Toisaalta tämä lähikuva Chitandan silmästä ja se, että siitä ylipäätään heijastuu jotakin, voidaan tulkita toisellakin tavalla. Chitandalla voidaan ajatella olevan niin selkeät, kirkkaat, puhtaat ja säihkyvät silmät, että mikäli tuijotat riittävän syvälle niihin niin niistä voi nähdä vaikka mitä... Sarjasta huomasi, että Chitandalla oli tapana käyttää katsekontaktia muiden (erityisesti Orekin) taivutteluun...


Sen verran voisin Chitandaa, tai pikemminkin hänen silmiään, kommentoida että hänellä on yhdet kiehtovimmista silmistä, joita olen animehahmoilla nähnyt. Väri on melkeinpä järkyttävän puhdasta purppuraa. Valkoisen osan sisällä oleva purppuran värinen osa silmästä on melkeinpä täydellinen soikio. Lisäksi ne tuntuvat niin syviltä että tuntuu kuin niihin voisi hukkua, mikäli niitä katsoo liian kauan aikaa.

Miltä tuntuisi katsoa tuossa yllä oleviin silmiin vaikkapa.. viisi tai kymmenen minuuttia?

Joissain sarjoissa silmät osaavat olla hyvinkin taiteellisia tai toisaalta jopa pelkistettyjä. Jos silmiä haluaa tarkastella, niin ei kannata unohtaa Mahou Shoujo Madoka Magicaa.
Vasemmalla näkyy Madoka, keskellä myös, mutta silmiin zoomattuna. Oikealla on Kyuubey samasta sarjasta. Mikäli Kyuubeita ei oteta huomioon, niin tästä sarjasta löytyy keskenään samanlaisia silmiä, mutta eri väreillä. En ole oikein koskaan ymmärtänyt kuinka Madoka Magica pystyy olemaan visuaalisesti yksi hienoimpia sarjoja, joita olen nähnyt ja tietenkin myös silmiä myöten.


Kuten aiemmin mainitsin, niin toisinaan silmät saattavat muuttua keskenkaiken hyvinkin radikaalisti. Ehkäpä osuvimpana esimerkkinä voisi olla 'tavallisten' silmien muuttuminen '> <' silmiksi, kuten vaikkapa Lucky Starissa.
Ensimmäisessä kuvassa Konatalla on tavalliset vihreät silmänsä ja toisessa ne ovatkin '> <' -tyyliset.

Silmiä siis käytetään monilla tavoin ja ilmaisutapana se on suorastaan erinomainen. Toisinaan hahmot saattavat saada esimerkiksi tuikkivia tähtisilmiä (taustalla soivien ääniefektien säestämänä), oikealla näkyy Maki sarjasta Love Lab.
Näistä saisi helposti lukemattomia esimerkkejä, kuvakaappauksia ja olenkin joskus ajatellut tehdä kuvagalleriaa animesilmistä.. tai ainakin joskus minulla oli tapana ajatella tuota, kunnes tajusin kuinka valtavasti vaihtoehtoja ja valinnanvaraa siinä olisi. Erityisesti oli mielessä kerätä siihen kuvia eri värisistä silmistä eikä suinkaan mistä tahansa väreistä vaan selkeistä, kirkkaista ja puhtaista väreistä. Kuten Chitandan silmät.

Toisinaan sitä näkee silmiä, joista ei aina voi olla varma mitä niillä on haluttu ilmaistavan tai niiden tulkinta toisinaan voi muodostua vaikeaksi. Periaatteessa niillä voi olla yhtä monta tulkintaa kuin tulkitsijaa, mutta useimmiten... etenkin mikäli animesilmien elekieleen on ehtinyt tottumaan ...niitä tulkitaan pitkälti samalla tavoin. Joskus jotkut silmät kuvastavat mielialaa, aikomusta, toivetta, persoonan piirrettä mutta joskus niiden tulkintaa saatetaan vetää äärimmilleen ja silmissä voidaan nähdä vaikka mitä.

Toisaalta se, miten silmät käyttäytyvät voi myös vaikuttaa tähän, ei pelkästään se miltä ne näyttävät. Esimerkiksi jos silmät välähtävät tietyllä tavalla niin se voi viitata vaikkapa hahmon sisäiseen demoniin tai jakautuneeseen persoonallisuuteen tai ehkäpä johonkin ihan muuhun. Osa tulkinnoista on pitkälti tilanne- ja sarjakohtaisia, joten yksittäisiä tapauksia tai tilanteita tarkemmin tietämättä voi olla vaikeata kertoa mitä silmät viestittävät ellei näe silmiä ja tilannetta.

Erityisen mielenkiintoisena pidän etenkin sitä, kuinka silmien kiinni pitäminen vähän väliä on ihan normaalia animessa, ja etenkin tilanteissa, joissa en itse uskoakseni sulkisi silmiäni esimerkiksi keskustelun aikana..

Millaiset animesilmät ovat omasta mielestäsi mielenkiintoisimmat? Kenen hahmon? Millaisia ajatuksia tai tulkintoja erilaiset animesilmät ovat itsessäsi herättäneet?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti