Toisinaan sitä tulee pohdittua blogailun merkityksestä ihmisille. Tai muutenkin itseilmaisun ja -viestinnän tarpeesta. Nykypäivänä ei ole harvinaista että henkilöltä löytyisi tunnus vaikkapa Facebookista, Twitteristä, YouTubesta tai jostakin blogeja tarjoavasta palvelusta. Toisaalta vielä joitakin vuosia, ehkä vuosikymmeniä, sitten ei varmasti ollut harvinaista että ihmiset kirjoittivat pientä lukollista päiväkirjaa iltaisin ja piilottivat sitä tyynyn alla.. Ei, itselläni ei ole koskaan ollut pientä lukollista päiväkirjaa. Mutta ei ole vaikeata kuvitella että joillakin sellaisia olisi ollut.
Siinä missä joskus kirjoitettiin lähinnä itselleen ja pidettiin oman päivän tapahtumat yksityisinä, niin nykyisin ihmisten "päiväkirjoja" voi melkeinpä lukea Facebookista tai blogeista. Tuossa yhtenä päivänä kun vilkaisin pitkästä aikaa Suomi24:n keskusteluja ja satuin kurkkaamaan blogeista kertovia aiheita, niin sieltä löytyi useita (kai 10+) sivuja, jotka keskittyivät oman blogin mainostamiseen ja linkin jakoon. Blogeja kirjoitetaan yleensä aiheesta kuin aiheesta, mutta erityisesti vapaa-aika, muoti ja lifestyle -tyyliset blogit tuntuivat olevat suosiossa. Hyvin moni mainostetuista lifestyle-blogeista näytti olevan, lyhyen kuvauksen perusteella, noin 12-16 vuotiaiden nuorten lifestyle-blogeja. Osa muista blogeista keskittyi esimerkiksi 16-22 vuotiaiden erilaisiin blogeihin kuten muotiin.
Nuo nuorten lifestyle-blogit laittoivat minut hetkeksi pohtimaan, että mikä saa heissä aikaan sellaisen itseilmaisun tarpeen että he ryhtyvät omaa blogiaan kirjoittamaan. Ei, siinä ei suinkaan ole mitään väärää tietenkään. Pikemminkin mietitytti oliko kaikkien heidän kiinnostus blogin pitämiseen aitoa vai kokiko osa heistä kenties ryhmäpainetta ("koska kaikki muutkin kirjoittaa"). Yleisempi ajatus, joka heräsi noita blogeista kertovia sivuja katsellessa oli vähän laajempi: "kirjoittavatko nämä henkilöt pikemminkin itselleen päiväkirjaa vai kirjoittavatko he muille elämästään ja kokemuksistaan".
Yleinen virhe olisi luulla että kaikki, mitä nettiin kirjoitetaan on kirjoitettu muita ajatellen siitäkin huolimatta että kirjoitetut julkaisut olisivatkin julkisia. Tarkoitan tällä sitä, että jotkut henkilöt saattavat kirjoittaa julkista blogia kuin he kirjoittaisivat yksityistä lukollista päiväkirjaa. Erona vain olisi, etteivät he välittäisi vaikka joku lukisikin sitä. Toisaalta on myös sellaisiakin kirjoittajia, jotka tarkkailevat lukijoiden aktiivisuutta, seuraavat lukijoiden kommenteista ehdotuksia ja pyrkivät kirjoittamaan asioista, joista uskovat lukijoiden olevan kiinnostunut. Vähän sama periaate kuin mitä iltalehdet ynnä muut toteuttavat. Tietenkään blogaajia ei voi rajata vain ja ainoastaan kahden ääripään välille vaan blogaajia on monenlaisia.
Entäpä minä? Itse miellän itseni kai blogaajaksi, joka kirjoittaa mikä itseäni kiinnostaa, mutta toisaalta pyrkii jollain tavoin pitämään mahdolliset lukijat mielessään tekstejä kirjoittaessa. Esimerkiksi en muista aloittaneeni yhtäkään blogausta tekstillä "Rakas päiväkirja, tänään minä...", mutta toisaalta en myöskään ole niinkään kiinnostunut siitä saako blogini lukijoita vai ei. Oikeastaan sellainen kai saa minut pikemminkin hämmentyneeksi. "Miksi joku ylipäätään haluaisi lukea tai seurata blogiani?" nousee luultavimmin mieleen kun sähköpostiin tulee ilmoitusta uudesta lukijasta blogissa. Ja sama myös Twitterin osalta. Ehkä tuo voi tuntua kummalliselta jostakin kun yleensä sitä tavoitellaan lukijoita tai katsojia, mutta toisaalta pidän itseäni ehkä hiukan tylsänä niin kai sitä hämmentyy kun ei ymmärrä miksi ketään kiinnostaisi "seurata" minua tai tekemisiäni tai julkaisujani.
Tuollainen vastavuoroisuus aiheuttaa tietyssä mielessä myös paineita. "Mitä jos satun kirjoittamaan jostakin ja menetän sen seurauksena blogin lukijan?" on välillä käynyt mielessä. Ei varmaankaan ole harvinaista että henkilöön kohdistuvat odotukset tuottavat paineita omia julkaisujaan kohtaan. Mutta palatakseni takaisin alkuperäiseen aiheeseen siitä, mikä yleisesti ottaen saa ihmisille halun julkaista asioita elämästään ja itsestään julkisesti netissä. Ehkä itseilmaisun lisäksi siinä voi olla käytettävissä olevien palveluiden helppo käyttöönotto ja helppo käytettävyys. Esimerkiksi Bloggeriin saa blogin tehtyä muutamalla klikkauksella, etenkin mikäli löytyy jo valmiiksi Googlen tunnukset. Näin ollen kynnys aloittaa blogaaminen madaltuu huomattavasti.
Aiheesta voi olla monta mieltä ja mikäli itse kirjoitat blogia, olet Facebookissa tai Twitterissä, niin mikä sai sinut aloittamaan kyseisen verkkopalvelun käytön ja milloin? Mikäli kyseessä on blogi, niin missä blogi-palvelussa pidät blogiasi ja mistä blogisi kertoo ja millainen henkilö sinne kirjoittaa?
Voit vastata kommenteissä mikäli haluat tai olla vastaamatta mikäli et halua. Itse asiassa oletan ettei kommentteja taaskaan tule, taas yksi todiste lisää sille, että blogini kiinnostus maailmalla (tai edes Suomessa) on hyvin vähäistä. Mutta mikäli satuit tämän kirjoituksen lukemaan kokonaan, niin kiitos. ^^
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti