maanantai 1. joulukuuta 2014

Blogin uudet ulottuvuudet

...tai pikemminkin leveydet.

Aiemmin blogi käytti leveyksien osalta muistaakseni 1024 pikseliä koko blogille ja 300 pikseliä oikealle sivupalkille. Tuoreimman muutoksen seurauksena vastaavat ovat nykyisin 1280/400, joka mahdollistaa muun muassa vähemmän rivejä blogikirjoituksissa sekä antaa mahdollisuudet tuottaa ja muokata blogikirjoituksia tavalla, jossa aiemmin leveys rajoitti asioita kuten kuvien rinnakkaisuutta tai muun sisällön leveyttä.

Oikean puolen kasvatus sadalla pikselillä mahdollistaa myös uusia asioita, kuten rivien vähentymisen muun muassa joidenkin blogikirjoitusten otsikoiden osalta, tulevaisuudessa mahdollisesti pidemmät tunnisteiden nimet, Twitter-laatikon sekä monen muun elementin leventymisen.

Nykyaikana suurimmalla osalla henkilöistä on todennäköisesti vähintään 1280 pikselin leveydeltä olevat näytöt (640, 800, 1024 ovat jo enimmäkseen historiaa) ja joillakin niitä on jopa 1920 pikselin leveydeltä tai enemmänkin. Itseltäni niitä löytyy esimerkiksi 1600. Tuon vuoksi tuntuisi näin nykyaikana näyttöjen leveyksien kasvaessa hiukan hölmöltäkin tarkoituksella rajoittaa pikseleitä leveyssuunnassa ja toisaalta mikäli joltakin vielä löytyisi alle 1280, niin useimmat selaimet osaavat zoomata sivuja joko suuremmaksi tai pienemmäksi tarpeen mukaan, jolloin vähän "väärän kokoisen" sivun voi saada myös mahtumaan ruudulle näkymään.

Nykyiset leveydet siis tarkoittavat, että keskelle (tai "vasemmalle") jää 880 pikseliä ja oikealle jää 400 pikseliä eli loput. Seurauksena osa blogin sivuista tai blogikirjoituksista voi näyttää kummalliselta, sillä ne olivat sovitettu aiempaan, siis kapeampaan, leveyteen eivätkä automaattisesti skaalaudu muutoksen yhteydessä. Vanhoja blogikirjoituksia en suotta lähde näin jälkikäteen korjaamaan, mutta blogin omien sivujen osalta voin yrittää sovitella leveyksiä sivujen päivittämisen yhteydessä.

Pahoittelen muutoksista aiheutunutta haittaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti