tiistai 23. joulukuuta 2014

TOP-25 Animesarjasuositukseni

Alla olevat 25 nimikettä on valittu niiden sarjojen joukosta, joita olen itse nähnyt. Valikointi ei kohdistunut pelkästään sarjoihin, joille olisin antanut pelkkiä kymppejä ja ysejä vaan valinta pyrittiin tekemään valitsemalla mukaan myös sellaisia sarjoja, jotka joko tuovat jotakin uutta animevalikoiman laajaan joukkoon tai onnistuvat omassa kategoriassaan poikkeuksellisen hyvin. Lisäksi sarjat kokonaisuuden osalta pyrittiin valitsemaan siten, että ne tarjoaisivat hyvän lähtökohdan henkilölle, joka ei ole animea ennestään juurikaan nähnyt, mutta joka haluaisi tutustua animeen. Erityisen pitkät sarjat, kuten Detective Conan, Dragon Ball, Pokémon, Digimon, One Piece, Naruto, Bleach ynnä muut jätettiin suosiolla pois juurikin animen suhteen ensikertalaisia ajatellen. Kuinka moni jaksaisi alkaa katsomaan esimerkiksi yli 700 jaksoa Detective Conania ensimmäisenä animenaan?

Tähdellä (*) merktyistä sarjoista olen katsonut toisenkin kauden ja lisäksi suosittelen sarjan toisen kauden katsomista. Tähti toimii myös linkkinä sarjan toiseen kauteen. Osalla tähdellä merkitsemättömistä sarjoista saattaa esiintyä useampi kausi, niitä voi myös katsoa mikäli kiinnostus riittää yhtä kautta pidemmälle. Valintoihin otettiin vain sarjat, jotka ovat jo päättyneet tai ainakin niiden ensimmäinen kausi on päättynyt. Mukaan mahtui sarjoja 1990-luvulta aina vuoteen 2014 saakka. Karsinta omasta MAL (MyAnimeList.net) -listastani tapahtui siten, että ensin esikarsinnassa valitsin hyvältä vaikuttavia sarjoja listan "Completed" -osiosta, joita kertyi 45. Tämän jälkeen valitsin kyseisten 45 sarjan joukosta sekä niitä, joista itse olin tykännyt, mutta myös niitä mitkä ovat animena tunnettuja, näyttäviä tai kokonaisuutena erinomaisia. Lisäksi mukaan mahtui muutama muukin sarja.


On syytä muistaa ettei kaikesta animesta ole pakko pitää, mutta kaikkea voi silti ainakin kokeilla. On erittäin mahdollista että oma suosikkianimesi puuttuu listalta ja tästä ei suotta kannata harmistua, sillä jouduin karsimaan lukuisia omiakin suosikkeja noin parinsadan "Completed" -sarjan joukosta. Animeleffat jätin suosiolla väliin sillä sarjojen ja leffojen keskenään rinnastaminen ei tunnetusti ole erityisen järkevää. Lisäksi olen nähnyt huomattavasti vähemmän animeleffoja kuin animesarjoja. Listatut sarjat eivät ole tasapuolisuuden nimissä parhausjärjestyksessä vaan ainoastaan aakkosjärjestyksessä.

Jätän tämän blogauksen hiukan lyhyeksi tältä erää, mutta saatan ehkä lisätä jälkikäteen muutaman maininnan eri sarjoista jos jotakin mainitsemisen arvoista juolahtaa niistä mieleen. Pahoittelut etten ole järjestänyt tätä TOP-listaa kuten yleensä tapana olisi. Osittain tämä johtuu siitä että lista koostuu nimenomaan top-suosituksistani eikä kaikki ole välttämättä henkilökohtaisen suosikkilistani kärjessä, jonka vuoksi listan järjestäminen on yllättävän vaikeata. Se, että pidän jostain sarjasta enemmän kuin toisesta ei tarkoita kuitenkaan sitä etteikö vähemmän pitämälläni sarjalla voisi olla enemmän annettavaa animena. Ja kuten kerroin, monet omista suosikeistani karsiutuivat listaa kootessa.

Mikäli olet animea ahkerammin kuluttava henkilö, niin osa näistä sarjoista voi kenties jo entuudestaan olla itsellesi tuttuja. Mikäli olet vasta aloittanut animen katselun, niin kenties löydät sarjan tai pari yllä olevalta listalta, joka voisi kiinnostaa itseäsi. Mikäli olet itse tehnyt jonkin top-listan animesarjoista niin voit toki jättää ne ja muut mielipiteesi kommentteihin!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti