sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Tunnistelistan selkeyttäminen ja lyhentäminen

Johdanto

Pienenä tiedoitusmuotoisena asiana lyhyehkö blogaus siitä kuinka tuo tunnistelista on paisunut kuin pullataikina ja tarkoituksenani olisi tässä jonakin päivänä sekä:
 1. lyhentää, 
 2. selkeyttää ja 
 3. yksinkertaistaa sitä. 

Nykytilanne

Tällä hetkellä niitä "pikaisesti" laskettuna näyttäisi olevan vähän reilut 70. Suurin osa on pelkästään yksittäisten animesarjojen nimiä, joista useimmista olen blogannut lähinnä kerran tai pari. Juuri tuohon olisi tarkoitus tulla muutos. Yhtenä vaihtoehtona olisi se, että korvaisin noita MyAnimeList-palvelun genre -luettelolla (joillakin poikkeuksilla), niitä tulisi näin ollen luultavimmin noin 30 kieppeillä, ja lisäksi lisäisin MAL:n rating luokituksen sekä mahdollisesti myös lisäisin sarjalle vuosiluvun sen alkamisvuoden mukaan. Näin ollen animesarja saisi luultavimmin kolmesta viiteen tunnistetta, joista yksi olisi PG-luokitus ja yksi olisi vuosiluku ja loput genrejä MAL:n mukaan. MAL kertoo asteikostaan seuraavaa: 
 • G = All Ages
 • PG = Children 
 • PG13 = Teens 13 or older
 • R = 17+ (violence & profanity)
 • R+ = Mild nudity 
MAL-rating ei ole täydellinen kaikissa tapauksissa, mutta ajaa kumminkin enimmäkseen asiansa. Tosin korvaisin tuon R:n mieluummin termillä R17. Animesta vähemmän tietävien kannattaa tosin suhtautua pienoisella varauksella kyseiseen asteikkoon, sillä esim. R17 sisältäisi mm. sellaisiakin kuin Death Note tai Mahou Shoujo Madoka Magica, jotka ovat kumminkin aika erilaisia keskenään.
 Aika moni katsomistani sarjoista näyttäisi listani mukaan olevan PG tai PG13 luokituksena omaavia, mutta on hyvä muistaa että sarjojen kuuluminen R+ (eli Mild Nudity) luokitukseen ei ole animen piirissä juurikaan harvinaisuus edes oikeasti hyvien sarjojen osalta, ei silloin kun sitä yritetään käyttää vain tehokeinona johonkin tarkoitukseen.

Esimerkkejä

Mainitaan nyt esimerkkeinä R+ -luokituksen saaneista sarjoista vaikkapa DearS, Elfen Lied ja Midori no Hibi. Näistä DearS oli ihan kelvollinen sarja, josta itse tykkäsin vaikka voisinkin nimetä monta parempaakin sarjaa, tälle olin päätynyt MAL-arvosanaan (yhdestä kymmeneen, jossa 5 on average) 7. Elfen Lied oli verinen ja raaka etenkin ekan jakson osalta, mutta itse sarjana se veti kyllä vertoja monelle muulle sarjalle ja tälle olin antanut 9. Midori no Hibistä puolestaan kertoo aika paljon MAL-genret, etenkin nämä kolme: "comedy", "drama", "romance". R+ tuli oletettavasti muutamien tiettyjen kohtauksien perusteella, mutta muutoin sarja olisi hyvinkin saattanut olla jotain PG13 -tasoa. Tälle olin kumminkin antanut myös 9. Näistä esimerkeistä (toivottavasti) huomaa ettei tuo rating aina kerro kaikkea sarjasta.

Muut muutokset

Muita muutoksia tunnisteisiin liittyen tulee olemaan ainakin se, että yksittäisten ääninäyttelijöiden nimien sijasta korvaan sellaiset sanalla Seiyu. Muutaman ylimääräisen tunnisteen tulen luultavimmin karsimaan, mutta esimerkiksi Blogi, OVA ja Pukeutuminen tulisi luultavasti vähintään säilyä jossain muodossa. My Little Pony Friendship is Magic tulee luultavasti lyhentymään muotoon MLP FIM selkeyden lisäämiseksi. Osan muista tunnisteista saatan arvioida uudelleen niiden sisällön perusteella. Esimerkiksi saatan sulauttaa yhteen tunnisteet Kirjallisuus ja Musiikki ja tehdä niistä tunnisteen Kulttuuri, siis tämä vain esimerkkinä. Luultavasti pidän nuo kumminkin erillään. Periaatteessa kulttuuri käsitteenä olisi aika laaja, kun kuuluuhan esim. animekin japanilaiseen kulttuuriin jne. mutta tuolla ajattelutavalla voisi tehdä yhden tunnisteen "KAIKKI" ja muita ei tarvisikaan. Joka olisi tietty väärin kun tunnisteiden tarkoitushan on nimenomaan juuri helpottaa mielenkiintoisten blogikirjoitusten löytämistä satojen tai tuhansien kirjoitusten joukosta.

Niille, joille Blogi tunnisteen merkitys on vielä epäselvä niin mainittakoot että sen alta löytyvät, tai pitäisi löytyä, kaikki itse tämän blogin rakenteelliset, ulkonäölliset tai sisällölliset muutokset. Toisin sanoen blogaukset jotka koskevat itse blogia.


Lisäinfoa animetunnisteista 

MAL-genre lista löytyy parhaiten MAL-haun kautta, josta klikataan 'Advanced Search' ja Genre Filterin kohdalla näkyy genret, jotka ovat selitetty täällä. Kaikkia en aio todellakaan käyttää ja käytän myös omaa harkintaa valitessani animelle noita MAL-genrejä. Lisäksi lisään noita tunnisteita vain sitä mukaan kun kirjoitan niihin kuuluvista sarjoista.

Lisäksi jonkin tietyn tunnisteen (eli joko genre, PG tai vuosi) saaminen edellyttää sarjalta sitä, että olen kirjoittanut ainakin kappaleen verran tekstiä pelkästään kyseisestä sarjasta. Tunnistetta ei saa sillä, jos vaikkapa vertaan sarjaa ohimennen johonkin toiseen sarjaan tai jos satun linkkaamaan sarjan tai muuten vaan kevyesti mainitsemaan siitä. Ja tässä määritelmässä kappale tekstiä käsittää n. 5-6 tai enemmän täyttä riviä tekstiä, karkealta arviolta n. 500-550 merkkiä. Mikäli kriteerit eivät täyttyisi niin tunnisteeksi tulisi luultavimmin valittua yleinen "Anime" tunniste.

Myös OP/ED tunnisteelle kuuluvat siirtyisivät yleiselle anime -tunnisteelle riippumatta siitä koskevatko ne yksittäistä sarjaa vai useampaa sarjaa samalla kertaa. Ja edelleen riippumatta siitä paljonko tekstiä niistä olisi kirjoitettu. Toisinaan saatan lisäksi antaa tälläiselle myös tunnisteen Musiikki mm. seuraavissa tilanteissa: 
 • Blogaus käsittelee tunnarin kappaletta erikseen 
 • Blogaus mainitsee selkeästi kappaleen esittäjän ja nimen 
 • Olen erityisen mieltynyt tunnarin musiikkiin tai kuuntelen kyseisen kappaleen täysversiota tunnarin katselun ulkopuolella
 • Jokin muu varteenotettava syy, jonka vuoksi pidän erillisen tunnisteen antamista tunnarin musiikille merkityksellisenä

Mikäli yksittäinen blogaus käsittelee useampaa kuin kolmea (3) animesarjaa niin silloin se menee yleisen animetunnisteen alle. Tämä myös silloinkin vaikka kappalemäärä tekstiä olisikin riittävä. Tämä osittain siitä syystä ettei yksittäinen blogaus saisi liian montaa tunnistetta. Myös tilanteessa, jossa blogaus käsittelee 2-3 sarjaa, mutta kaikki tarpeelliset tunnisteet eivät mahdu niin silloinkin sarja siirtyy yleisen animetunnisteen joukkoon.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti